tisdag 17 juni 2008

Och så var det det där med fegheten…

Två ord. Står stolt och ser.
Två ord. Mig aldrig ger.
Jag är min fiende.

Två ord. För det med sig.
Två ord. Aldrig det kan se.
Att räcka men aldrig nå.

1 kommentar:

Rashomon sa...

Inte så mycket fitta i ansiktet eller (FRA)mtiden

Hur fan kan vi ha gått framåt när nästa år är 1984? Få kan ha missat debatten om FRA-lagen. Ändå är det inte många som reagerar. Är människor rädda idag eller är de bara okunniga? Politiken håller på att rigga en motorväg för staten in i det mest privata av människors liv som kan komma att begränsa den viktigaste av våra mänskliga rättigheter, rätten att tänka fritt. Kanske är det dags att sänka Thomas Thorilds gyllene devis ”TÄNKA FRITT ÄR STORT MEN TÄNKA RÄTT ÄR STÖRRE” (visst finns det flera tolkningar, men de torde inte vara kända av allmänheten). Vad kan vara viktigare idag än att tänka fritt? Således borde någon grafittikonstnär, åtminstone i tanken spraya om den till ATT TÄNKA RÄTT ÄR STORT MEN ATT TÄNKA FRITT ÄR STÖRRE. Obs! Förverkliga inte denna tanke då det är olagligt att göra just detta!

Som en bekant sa när han frågade mig varför jag talade med honom om det farliga med nämnda lagförslag. I utandningen sa han att man får vara försiktig med vad man uttalar, särskilt eftersom jag (min bekant) sade sig ha något tjäna på att delta i meningsutbytet. För säkerhets skull lade han till att han inte heller hade något att vinna.

Detta kom från en man som har varit med om Andra världskrigets fasor. Visserligen levde han i Sverige, men de tyska planen flög många gånger lågt över hans barndoms hem. I hemmet lyssnade de aktivt på radiosändningarna och ansåg att det tyska styret var förskräckligt. Vad håller på att hända? Det är inte bara i det stora som folk verkar rädda för att uttrycka sina tankar och idéer. På den gymnasieskola där jag jobbar märker jag hur många av kollegorna tystnar så fort chefen anländer. Detta tycks inte bero på att det är just den nuvarande chefen som är boss. Likadant har det varit med de tidigare cheferna som passerat och det har varit en ganska duktig rotation på rektorstjänsterna. Ser det likadant ut i den i det privata näringslivet? VAD ÄR DET SOM HÅLLER PÅ ATT HÄNDA?

En låtsaskamrat berättade att man får vara mycket försiktig med vad man säger till FRA. Vadå, undrade jag. Det visade sig att han tidigare haft kontakt med organisationen och att den, såsom han uttryckte det, sitter på mycket information. Jag vill här poängtera att detta är det enda han någonsin sagt om denna organisation (detta är sant, men ni märker att jag inte litar helt fullt på staten, har jag skäl till det)? Har FRA bara ägnat sig åt utländska hot eller också andra saker? Följer vi debatten så finns det de som hävdar att FRA har ägnat sig åt sådant den inte fått göra (FRA är också anmält för det påstådda tilltaget). Vad är det då som säger att den inte kommer att göra det i framtiden? Svaret blir att det i praktiken är omöjligt, bland annat pga. bristande lagringsytrymme. Men hallå? Visserligen är jag lekman på datorområdet, men är det någon som missat teknikutvecklingen? Har jag fel om jag säger att den varit exponentiell?

Vi lever i en västerländsk liberal demokrati styrd av en demokratisk regering, med ett liberalt parti (c) och flera med liberala inslag i sin politik, som håller på att skapa ett verktyg som historikerna, tror jag, i framtiden kommer att prata om som ett verktyg för att disciplinera folket och för repression. Detta sker samtidigt som Sverigedemokraterna är över riksdagsspärren i flera mätningar på rad! I vår fantastiska demokrati har vi ett visst mått av personval, men som vi nu märker inte är så mycket värt. Partipiskorna smäller hårdare än i tyska S & M-filmer. Jag må vara naiv, men jag trodde att politik i grunden handlade om värderingar. Sådana som en god medborgare bör ta ställning till istället för att se till sitt eget bästa. Mina bekanta, den riktiga och den påhittade, må vara förlåtna åtminstone om vi ska se på våra politiker som föredömen. Låt mig komma med en konspirationsteori: FRA har så mycket reell makt över (info om) enskilda personer, särskilt de som har de finaste förtroendeuppdragen, att den kan tvinga fram trafik igen för att ha något kul att göra om dagarna. Särskilt nu när det inte finns så mycket radiotrafik att ägna sig åt. Det gäller då att känna till vilken person som är ingången till den politiska processen. Sedan räcker det med bara några små fy-fyn för att få de knähundarna att sitta fint, kanske en och annan transvestit eller flata som inte vill komma ut eller någon som svartjobbat. Detta förhållande har ledande politiker naturligtvis uppmärksammat sedan länge, varför man varit extra noga med att utforma sin egen disciplineringsapparat, partipiskan. ”Skit i den liberala demokratins intentioner, skit i liberalismen” (i rättvisans namn gäller detta mest folkpartister). ”Ryggraden är lätt att sälja, bara jag tjänar någonting på detta fång! Och för all del, makt över människors tankar är min våta politikerdröm”.

Som lärare kommer jag få problem med att förklara varför värderingar (förlåt ideologier) är viktiga. De sägs ju leva för att de är viktiga. Jag förklarar det viktiga med dem bl. a med att när riksdagsledamöterna trots arbetet i partigrupper och utskott, ställer sig tveksamma till förslag, alltid har en sista utväg att skaffa sig en uppfattning i frågan. Nämligen, genom att luta sig bakåt i stolen, lita på sina ideologier, lita på ryggstödet.

Det återstår att se om det finns någon med fitta i ansiktet eller för den delen stake i sig. Tyvärr verkar det som om plenisalen är möblerad med divaner. Var det någon som märke när lagen om ”the retarded lead” klubbades?

Ooops! Såg just att förslaget vänder tillbaka till försvarsutskottet. Men, fan tro´t. Den går säkert igenom med mindre justeringar. Då slipper ju ett antal förtroendevalda tappa ansiktet!