söndag 30 november 2008

Veckas mål:

1. Vara positiv
2. Jobba, jobba, jobba
3. Göra något för mig själv

Några trevande steg i rätt riktning

Som du vet så vill jag bli bättre på engelska, så idag har jag tittat på Utbildningsradions I Love språks engelskdel. Men fortfarande är inte grejen förståelsen utan att jag inte själv kan utstöta dessa engelska läten på ett bra och logiskt vis. Det är kanske min tröga hjärna jag måste arbeta mer med. Men hur? Kanske att högläsa mer?
Det finns inget som ens likanar första advent här. Inte en ljusstake. Inte en snöflinga. Inte ens julskyltning, trots att det är borgarna och kapitalets högtid.

lördag 29 november 2008

En klassiker från 1976

Det är väl knappast någon nyhet när jag påstår att elever i skolan blir allt sämre på att läsa? Ofta blir åtgärden att man på utvecklingssamtal sätter upp diverse läsmål, men när det kommer till en själv så kan jag inte påstå att min läsfrekvens direkt gått upp sedan jag började arbeta som lärare, snarare har den rasat till i stort sett obefinlig nivå (i alla fall mot vad den var förut). Så nu måste jag skärpa till mig och i dag har jag faktiskt börjat läsa en riktig klassiker från 1976. Ja, jag vet att jag sagt till en massa folk att jag borde läsa mer engelska, och det är fortfarande sant, men Jack av Ulf Lundell rasade över mig idag och det är den jag en tid framöver kommer att ägna lite eller förhoppningsvis mycket tid till.

Några argument för min framtida stora icke vandaliserande familj

Jag läste någonstans, vart det nu var kommer jag inte i håg, att förekomsten av olika former av kollektivt boende motverkar kriminalitet och vandalisering. Det är dessutom bra i miljösynpunkt. Jag ser självklart också en massa bra i att bo tillsammans och dessa behöver inte nödvändigtvis vara av politiska eller sociala skäl. Jag anser att kanske de praktiska överväger. Tänk att dela på matlagning eller andra hushållssysslor. Tänk att få göra dessa tillsammans med andra. Tänk att allas positiva egenskaper kommer till bruk. Tänk att få hjälpa till med någon annans barn eller att få tid över till egen träning och nöjesläsning... Jag ser även en massa ekonomiska vinningar med detta typ av boende. Delad hyra, delad hemförsäkring, delade matkostnader, delad bil...

fredag 28 november 2008

Fan va larvig man är. Tittade nyss på ett kort inslag från Åreskutan på Packat & Klart. Vyn fick mig att börja gråta. Jag älskar verkligen berg och fjäll. De är så satans mäktiga.

Akut skaderisk

Den här fredagseftermiddagen/kvällen blev något annorlunda än de vanliga. Jag brukar ju säga att min arbetsplats lika gärna skulle kunna ge mig nyckeln så jag kan låsa efter mig då jag verkar vara den sista att lämna bygget vid den tidpunkten jag drar. Idag blev jag utslängd. Otippat men behövligt och absolut rätt och riktigt. Anledningen: Arbetsmiljöfråga rubriserad "Akut skaderisk". Det är helt enkelt så att byggnaden jag arbetar i håller på att rasa in. Det är sant! Så all verksamhet är över helgen inställd. Så får vi se hur de tänker lösa problemet tills jag ska tid på måndag igen.

torsdag 27 november 2008

En otäck och bekant smärta i halsen håller på att ge sig till känna...

Jag och min kvinnliga charm

Jag har inte utnyttjat, bara varit väldigt trevlig. Och vad får man för det? Jo, 5 56 applicerat på en för ändamålet ypperlig plats... Han fick en kram också.

onsdag 26 november 2008

... och så har jag varit på en sjukt bra föreläsning i träningsfysiologi. Dagens höjdpunkt. :)

Mina lår får panik

Jag har ett problem, antar att man kan klassa det som en lyxvariant för vissa. Det är så här: dagens stuprörsmode tillåter inte att fyllas med ett par rätt så tränade apostlahästar. Nej det är sanning. För det är ju så att när en muskel arbetar så fylls den upp med blod och omkretsen blir större och med tanke på att jag numer cyklar till jobbet, ofta iförd just nämnda variant på byxa, så får mina ben inte plats efter ett antal tramp framåt. Låren får panik, helt enkelt. Känner du igen dig?

tisdag 25 november 2008

Träningsvärk

Jag har haft ont i baksidan av låren hela dagen i dag och jag antar att det kommer att bli värre i morgon. I går var jag nämligen på yoga och det har satt sina spår vill jag lova. Jag ska minsann träna det nästa måndag med och jag hoppas att detta kommer leta till världens förändring av min annars jävligt stela lekamen.
Jag smet lite tidigare från jobbet idag för att kunna baka. Så nu har jag gjort havreflarn och deg till ett lass andra kakor som jag tänkte baka ut i morgon. Lite hushållslig är man allt! :)

måndag 24 november 2008

kollektiv?

Idag har jag funderat jättemycket på det här med att bo kollektivt. Jag inser att ju mer jag tänker på det desto rättare känns tanken. Du råkar inte känna någon/några som är intresserad av att flytta ihop med en sådan som mig?

söndag 23 november 2008

Förena nytta med nöje

Visserligen var det lördag igår men att arbeta har ju inte hindrat mig före trots att det är helg. Grejen denna gång var att min allra bästa vän och kollega här i staden kom över på besök för att vara med i skapandet av arbetsmaterial. Hur bra som helst. Så när jag nu skriver detta finns det en jättebra idé och ett skelett att hänga upp en massa "litteraturkött" på. Bra va? Jag tycker det känns så i alla fall.

lördag 22 november 2008

Nu har jag köpt chips

Återigen har jag haft bruk av att känna till att det finns en snabbkassa på ICA. Nyss när jag var där så var det jättemycket folk med barn och varor och vagnar överallt, men jag gick förbi den långa kön som ringlade sig genom butiken. Gött som fan! :D

49 slag/minut

Här har jag hasat runt och trott att jag har haft en riktigt risig kondition, och när jag mäter vilopulsen visar det sig att jag har en rätt så bra sådan. 49 är inte helt pjåkigt för att inte ha tränat som jag borde.

fredag 21 november 2008

På tal om brister…

Tänkte vara sjukt ärlig och ge ett facit till alla er som inte vet ett skit om mig.

10 av mina stora brister utan inbördes ordning (rent subjektivt, personligt, färgat, osakligt, vinklat… vad vet jag...) och de kanske inte stämmer alls:

1) Jag har sjukt lätt att bli förälskad.
2) Jag tycker om att vara påverkad, helst av öl.
3) Jag har svårt att säga Nej till en massa saker, både på gott och ont.
4) Jag mörkar vissa företeelser, saker, aktiviteter för att jag tycker att jag verkar knäpp om det skulle komma ut att jag gör, har gjort eller vill göra dessa.
5) Jag är hyperfysisk (tolkningsbart).
6) Jag har höga krav på allt och alla, speciellt mig själv.
7) Jag anser att jag har rätt.
8) Jag är helt styrd av mat och annat som man kan stoppa i sig.
9) Jag kan alltid bli bättre.
10) … och det här med normer är inte min grej, riktigt. Jag gör som jag tycker, för det mesta, utan att tänka på att det finns folk som påverkas av det.
Ok, jag gör ett tillägg till de 10.
11) Jag är en kameleont.

Vilka är dina?

Nu kanske du som läsare tror att jag är totalt kritisk mot mig själv, och det kanske jag är, eller så är jag medveten och inser att jag har en massa förtjänster också.
Hej så länge...

Känner du mig?

Ska jag vara ärlig tror jag inte att folk som jag umgås med här i Örebro känner mig. Människor har en tendens att prata om sig själva och skita i, eller glömma bort, dem de pratar med, eller pratar till i dessa fall. Flera gånger varje dag händer detta. Skulle jag be dem beskriva mig, har de förmodligen inte en aning om vem jag är och vad jag tycker. Hur jag känner, tänker och har för planer är inte intressant. De är så otroligt upptagna av sig själva och sina liv, något jag faktiskt ändå tycker är rätt spännande. Jag anser själv, utan att ta i, att jag är en bra lyssnare. Jag är intresserad av människor och hur de beter sig och förhåller sig till saker och ting. Å andra sidan vill jag inte lyfta fram mig själv som en perfekt människa eller så, inte på något sätt, men jag är genuint intresserad av folk. Jag får en känsla av att det mesta här bara är yta. Varför är det ingen som vill klura ut svaret på meningen med livet över ett glas öl utan att totalt vika ut den egna personen eller framhäva sig själv bortom det yttersta? Och varför verkar allt vara så äckligt enligt normen perfekt? Är det bara jag som har en massa brister?

Fast å andra sidan, när känner man någon?

Jag är helt säker på att jag kommer att sluta som öltant.

Om det är något jag förmodligen kommer att lyckas med i mitt liv så är det att bit för bit förvandlas eller glida in i rollen som öltant. Det känns helt bekvämt och naturligt, och redan nu ska jag ta ännu ett kliv mot slutdestinationen. Denna gång på egen hand om det inte är någon som vill joina förstås, men det är ingen som hitintills anmält intresse. Nu kanske du tror att detta är något negativt, men så ser inte jag det. Länge leve öltanten!

torsdag 20 november 2008

Jag fryser

Jag fryser. Det är fan kallt i lägenheten eller så är det på det viset att jag inte hunnit tina upp sedan jobbet. Du kanske tänker att; "jaja det var väl kallt på cykeln på vägen hem", och ja visserligen var det det, men jag tänker närmast på mitt arbetsrum faktiskt. Det är så sjukt jävla kallt där, men förmodligen inte så kallt så att det är en arbetsmiljöfråga, men det känns inte riktigt bekvämt att sitta där heller anser jag. Om jag ska fortsätta snacka jobb, vilket jag gör rätt ofta, så kan jag även nämna att det faktiskt känts rätt tomt idag, eller skönt eller hur man ska säga, i rummet. Alla mina tre kollegor som vanligtvis sitter där har varit borta. Inte sagt att man får mycket gjort för det. Det finns ju andra som pockar på ens uppmärksamhet.

tisdag 18 november 2008

Jag suger på engelska...

Fan att jag är så usel på engelska. Jag borde verkligen ta mig i kragen och göra något åt det. Jag är ju ett totalt engelskoffer!

Pinsamt eller gulligt?

Om du tycker att jag varit otydlig med att jag anser att jag har en ohållbar situation på jobbet, så har du läst för dåligt. Jag gnäller jämt och ständigt om att jag inte känner att jag får ut min fulla potential, och jag gillar inte mig själv när jag gör det. Jag tycker inte om att vara sur och bitter. Det hör till saken att jag dessutom har insett att om det ska fortsätta vara så här så kommer jag att måsta byta arbete. Jag tycker om att arbeta pedagogiskt men utan förutsättningar är det en omöjlighet. Min kollega har ju fattat detta, och idag vet jag att han, eftersom han kom och berättade det för mig, haft ett samtal med chefen om mig. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka, eller jag vet visst... jag tycker det är gulligt, men jag vet inte hur det uppfattas av cheriffen själv. Jag ska försöka få till ett medarbetarsamtal så småningom, så jag har möjlighet att lägga fram mina tankar, och kanske är det så att chefen har tankar kring mig med.
Jag har varit på universitetet på en föreläsning som jag kände igen från förra året. Samma sak återupprepades och samma frågor ställdes. Så ja... jag tror jag har koll.

måndag 17 november 2008

Det får bli en tidig kväll. Fotbollsgalan i all ära, men det är inget för mig. Natti.
Jag är ju lite av en nörd. Kvällen tänker jag ägna åt dokument från skolverket och med rätt stor säkerhet kommer jag att gilla det.

söndag 16 november 2008

This is a warp zone...

Att cykla lite smått packad är som att vara med i ett TV-spel. I natt var jag Super-Cosmo, och samlade poäng hela vägen hem genom att väja undan alla faror och Super-bossar med hjälp av alla mina gadgets och min farkost...

Vinrättning

Det kom fram rätt bra grejer av vinrättningen. Inte så mycket rättning, men andra tankar kring arbetet vi håller på med. Lite tema-grejer helt enkelt. Det går inte att komma ifrån att det trots allt är rätt tragiskt att man sitter och arbetar på en helg, men hur ska man göra mer än att byta jobb? Som ett tillägg bör det nämnas att det även var trevligt att träffa min kollegas karl och barn. Det ledde till en hel del diskussioner och personprofiler, musik och tatuering, och det är alltid trevligt och intressant att dryfta.

lördag 15 november 2008

Vinrättning senare i kväll

Det var en trött skara som lämnade mig strax efter ett i natt, men det var väldigt trevligt fram tills dess i alla fall. Alldeles för stor mängd onyttigheter gled ner i mitt innanmäte, men det får väl vara så ibland, i alla fall när man får trevligt sällskap. Idag står annars vinrättning på schemat. Jag och en kollega har bestämt att ta tjuren vid hornen och rätta skiten ur oss, och hur gör man det på ett trevligt sätt? Jo, man gör det tillsammans och man gör det med vin. Jag åker väl dit i eftermiddag någon gång, eftersom min sambo har tappat bort sina nycklar så måste jag vara hemma medan han är borta och spelar fotboll, så han kommer in så småning om. Min tanke var att ägna mig lite åt min datamaskin så länge; blogga, skriva, spela nätpoker...

fredag 14 november 2008

Jag väntar besök. Gör du?

Ligger du med schemaläggaren?

Jag brukar säga att när jag går hem för helgen så har alla andra redan gått. Kanske är det så att de redan lämnar bygget efter lunch, mina aningar är åt det hållet i alla fall. Idag var jag verkligen ensam när jag gick. Jag såg inte en enda av mina kollegor. Inte en! Är det verkligen så att ALLA ligger med schemaläggaren eller hur funkar det där?

torsdag 13 november 2008

Säker cykel

Jag har ju en tendens att tjata saker till leda... så jag tror inte det är någon som missat att jag numer cyklar till och från jobbet. På vägen har det inte direkt hänt så mycket spännande. Ofta så möter man exakt samma människor på exakt samma ställen, men idag var det en sak som bröt något mot det vanliga mönstret. Örebroare är kanske de sämsta på trafikvett, jag lovar. Så idag har jag, tro det eller ej, krockat med en. Ingen direkt våldsam kollision, men jävligt pinsam. Får inte folk här någon form av grundläggande trafikutbildning? En sådan där trafikdag med skolan, där man i slutet av dagen får ett klistermärke med "säker cykel" från NTF? Har inte farbror blå berättat att man tittar till höger och vänster innan man går över gatan? NEJ, jag tror fan inte det. För det var inte mitt fel i alla fall.

tisdag 11 november 2008

Jag har haft två rätt bra dagar på jobbet, och jag har till och med fått kommentaren att jag sett pigg ut. Det är ett gott tecken. Hoppas trenden håller i sig.

måndag 10 november 2008

Vad märkligt det är när man tycker att man känner en människa och hälsar på den och den människan bara ser rakt igenom en. Det hände i dag.

söndag 9 november 2008

Oj, så många kommentarer! Hur ska jag hinna med att läsa alla? Ni är galna och har skrivit som sådana, mina trogna läsare. Jag älskar er alla, och tackar för allt stöd... Nu är det dags för mig och se om inte Johnny B är på väg med lite stjärngrus...

Telefonsamtalskladd

Är det så att man skulle kunna koppla ihop telefonsamtalskladd med just den personen man pratar med? Eller rent utav kunna göra en analys av samtalet man är mitt i? Jag pratade idag i alla fall, eller snarare nyss, med en av mina bästa vänner, och detta kom ut under samtalet: En smal gubbe, fast med tuttar, och en låt som han gav mig för länge sedan som jag förknippar oerhört mycket med honom, och massa blomster i svart och rött. Gubben har vingar och gör, vad jag tycker, ett hopp eller ansats till det. Jag får för mig att jag sett den här gubben förut, den har funnits i mitt minne i alla fall, för vad jag tror, och jag är rätt säker, så är det inte jag som kommit på den...
Vi pratade om en massa saker. Det var rätt länge sedan vi pratade så det kändes jätteroligt. Har nog saknat honom lite. Han nämnde till och med att det kanske fanns en chans att han fick förflyttning hit till min lilla del av världen genom sitt arbete, vilket skulle vara väldans trevligt, speciellt en kväll som den här när man skulle kunna behöva lite sällis.

Grattis alla pappor!

Grattis alla pappor, och speciellt min egen som är den bästa i hela världen!

Sex mil på cykel

Första cykelveckan är avklarad och den har faktiskt gått förhållandevis bra. Fortfarande har jag inte hittat ett bra tempo där jag kan komma fram utan att bada i svett, men det löser sig nog. Det som är bra är att jag får lite extra vardagsmotion och kan lyssna på min bandare i lugn (nästan i alla fall) och ro. Sex mil har jag skrapat ihop i ren transportväg vilket borde klassas som rätt OK. I morgon börjar nästa cykelvecka, och än har jag faktiskt inte saknat bilen allt för mycket.

lördag 8 november 2008

Kissa före resan!

Förra helgen åkte jag med ett av TiBs (Tåg i Bergsslagen) Reginatåg, då visste jag inte att det hade kunnat bli en riktigt spännande tur. Under veckan fick jag nämligen höra att det tydligen är samma kompressor som både styr spolningen och bromsningen av tågen. Så om det går väldigt många på toaletten så kommer tillslut inte bromsarna att fungera och nödbromsen sätts in automatiskt. Detta är kanske något att tänka på när man ska åka dessa tåg en annan gång. Kissa före resan, helt enkelt och köp inget i Bistron som kan leda till att du måste använda tågets bekvämligheter!

Det är bara att konstatera att jag alltid finns utanför normen

Det är bara att konstatera att jag alltid finns utanför normen. Från skolan som jag arbetar på finns det just nu ett erbjudande om att kunna köpa träningskläder till ett väldigt rabatterat pris. Förmodligen ett bra sätt att kanske få personalen att röra på fläsket, men också ett bra sätt att sprida reklam för skolan då det finns många som tränar ofta och som skulle vilja ha lite nya sådana i garderoben. Jag får väl ändå sälla mig till den sistnämnda skaran, så jag och min kollega bestämde oss för att testa ut kläder från det rabatterade utbudet, men vad händer? Jo, självklart har de utgått från att lärare inte har min storlek, att den absolut minsta läraren fan i mig bara får vara en 36:a (damstorlek)!!! Större får de gärna vara, ända upp till XL för karlar… orättvist.

fredag 7 november 2008

Dåligt samvete

Jag hatar mig själv för att jag inte hållit det jag lovat. Det känns igenom helt ruttet att stå och lova dyrt och heligt att ta över vissa arbetssysslor och sedan inte genomföra dem. Helvetes. Jag har försökt att be om ursäkt genom ett mejl, men det kanske gör att den berörda kollegan tycker jag är feg som inte kan fronta henne i stället. Grejen är att hon är på begravning och jag når henne inte på annat sätt. Jag har inte på något vis försökt att komma undan sysslorna, det är bara det att jag hamnade i en massa annat som man gärna gör och sedan kom det jag lovat av sig. Helvetes. Helvetes. Helvetes. Hon kommer att döda mig. Kan inte inte bokstavligt men ja... En annan sak jag har dåligt samvete för är att jag jämt blir bjuden på en massa saker som mat och dricka av en kollegas man. Det hände så klart i dag med. Jag försökte vara snabb som fan och betala min del av det hela, men men... några öl lyckades jag få betala i alla fall. Grejen är den att man aldrig får bjuda tillbaka. För mig känns det inte särdeles bekvämt, men jag kan acceptera det om det känns bra för honom. Maten var underbar på alla sätt och vis. Tack! Om du nu läser detta...

onsdag 5 november 2008

Jag tror jag fick några att tänka till under ämneskonferensen idag trots allt, och som vanligt var det ingen som hade beställt mat till mig. Det är lite jobbigt att tänka att man blivit van.
Jag tror jag fick några att tänka till under ämneskonferensen idag trots allt.

tisdag 4 november 2008

Örebro verkar vara en lagringsstation för min syrras ex.

Örebro verkar vara en lagringsstation för min syrras ex. I morse när jag cyklade till jobbet, som jag gör numer för alla som råkat missa det, och för att jag måste nämna det eftersom jag känner mig lite viktig när jag gör det, kom en av dem uppåkandes vid sidan av mig med sin bil i 300 000-kronorsklassen. Jag hejade lite glatt och tyckte att han minsann kunde skjutsa en sådan som mig till jobbet. Det funkade inte så bra då jag ville ha med cykeln, så jag fick allt cykla den den resterande biten trots mitt försök. Hur som helst tyckte jag, trots att jag rätt ofta har uttryckt mig negativt om denna kille, att det var trevligt att träffa någon som faktiskt jag för en gångs skull kände igen i min nuvarande hemstad. Jag hörde mig till och med säga "du kan väl höra av dig"... Undrar vart det kom ifrån?

måndag 3 november 2008

Svettpärlan

Nu vill du väl höra hur det gick med cyklandet? 25 minuter tog det ungefär för en enkel resa. Då är detta beräknat på halk- och snöfri väg utan drivis och hagel, inte heller spöregn som är vanligt förekommande i denna del av världen förekom. Ok, 25 minuter överlever man rent fysisk, men psykiskt... Mein Gott. Det var sjukt trist, speciellt att åka hemvägen. Jättemycket trafik som var överallt och mörker så klart som det är den tiden på dygnet. Men det värsta av allt var att man blev svinigt svettig. Så pass svettig att det till och med rann på kroppen. Jag vill heller inte sänka tempot, så jag får nog helt enkelt stå ut med att från och med nu vara en svettpärla. Ett plus är att man kan lyssna på bandaren i lugn och ro.

söndag 2 november 2008

Det här är en vätska som produceras av däggdjurshonornas mjölkkörtlar och den innehåller sjukt mycket kärlek...

Dalarna är fantastiskt på många sätt. Till och med på mjölkpaketen så är det kärlek. I Dalarna vet man också att ordet mellanmjölk ska avstavas, är inte det LOVE så vet inte jag...

Livet här på landet, livet här i denna lilla by, inga lagar ingen snut, på flera mil!

Det är inte alla dagar man har en kändis med på tåget. PeeJay, en stor rapartist från västerdalarna skulle precis som jag åka till ett lite större samhälle på närkeslätten. Det var en enorm känsla av "när man talar om trollen" som jag kände när jag såg honom på samma tåg. Precis innan jag skulle åka så hade nämligen jag och mitt tempotära kollektiv avnjutit några av hans sommarhits och diskuterat vissa innehållsbitar i lyriken. Det ska ärligt erkännas att jag försökte springa ikapp honom på perongen där vi båda klev av för att få ett bra foto av honom, men han var för snabb för mig tyvärr.

Veganmat och tatueringsmässa

Det finns egentligen två stora punkter på dagens agenda: 1) Laga veganmat tillsammans med det just nu rådande kollektivet. 2) Tatueringsmässa. Sedan finns det lite andra nödvändiga grejer som att hitta ett tåg att åka hem med samt att rätta en massa arbeten som inte har blivit gjorda. Men det får fan vänta. Jag måste få känna att jag är ledig med. Eller hur?

lördag 1 november 2008

Internationella vegandagen

Visserligen är det Helloween, men det firas faktiskt en ännu större högtid än så just nu; Vegandagen! Det är klart att den dagen ska uppmärksammas på alla möjliga tänkbara sätt. På min blogg till exempel och med att jag själv ska laga sådan beskaffad mat så klart. Det är inte bara för kroppen det är bra att äta veganmat, utan även för miljön. Så nu vill jag veta hur du har tänkt att uppmärksamma denna dag. Berätta!